Barraca del Pla de l'Infern Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  450 m a l'oest d'Els Andreus

  Coordenades:

  41.90219
  2.00124
  417158
  4639399
  08012-375
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 021A00022
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta circular, amb una superfície aproximada d'uns 10 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la vessant de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. Les parets es conserven en la seva totalitat mentre que el sostre ha cedit per complet. Pel tipus de barraca, es tractaria d'un sostre de volta cònica, tot i que no ho podem assegurar.

  En el moment de fer la fitxa, l'actual propietari ens comentava que aquesta barraca està essent reconstruïda a hores mortes.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.