Barraca del Soler 2 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  600 m al sud-oest d'El Tomàs

  Coordenades:

  41.84448
  1.96984
  414477
  4633022
  08012-294
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 008A00035
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 10 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars lligats en sec. Al mur de llevant presenta una obertura en forma de porta. El sostre és de doble vessant i construït sobre d'un tramat de bigues que suporta grans lloses, cobertes amb terra aixafada i pedres diverses. Part de les pedres i la terra han començat a desplaçar-se i desprendre's, posant en perill el sostre de la barraca.

  Hi ha excés de vegetació al voltant de la barraca ja que no permet un bon accés ni visibilitat, a part de posar en perill l'estabilitat de l'estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.