Barraca de Les Bagues 1 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  900 m al sud de La Torre

  Coordenades:

  41.84627
  1.95681
  413397
  4633234
  08012-295
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 009A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrada, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars lligats en sec. Al mur de migjorn presenta una obertura en forma de porta. El sostre és de proto-volta cònica, a base de la superposició de lloses coronades per una llosa de més dimensions. Sobre de les pedres s'hi col·loca terra aixafada. Part del sostre i paret de la vessant de tramuntana han cedit, posant en risc la resta de l'estructura.

  Observem com a la part oriental s'hi ha col·locat posteriorment un mur de pedres per donar estabilitat a l'estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.