Barraca de Les Bagues 2 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  850 m al sud de La Torre

  Coordenades:

  41.84635
  1.95627
  413353
  4633243
  08012-296
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 009A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 10 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. Al mur de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. El sostre era de doble vessant i estava construït mitjançant un tramat de bigues de fusta sobre de les quals reposava grans lloses de pedra cobertes amb terra aixafada. El sostre ha cedit en la seva totalitat.

  Hi ha gran presència de vegetació a l'exterior de la barraca.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.