Barraca de Les Bagues 3 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  700 m al sud-est de La Torre

  Coordenades:

  41.84903
  1.95782
  413485
  4633539
  08012-297
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 009A00003
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta rectangular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la paret de migjorn presenta una obertura en forma de porta. El sostre és inexistent i no podem saber amb certesa com seria, tot i que deduïm, per l'estil constructiu, que respondria a les barraques fetes amb bigues de fusta. Hi ha un excés de vegetació al seu interior que comença a sortir per l'exterior i fa impossible la visualització correcte de la barraca. Igualment aquesta excessiva vegetació posa en risc la permanència de l'estructura.

  Hi ha un excés de vegetació alarmant.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.