Barraca de Cal Ponsicó Avinyó

  Bages
  Avinyó
  dalt de tot del carrer Sant Antoni d'Avinyó

  Coordenades:

  41.86643
  1.96915
  414449
  4635460
  08012-298
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 47201DG1345N
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada d'un m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. Al mur de llevant presenta una obertura en forma de porta. El sostre estava fet amb bigues de fusta i lloses al damunt, tot i que, actualment presenta una biga actual que aguanta una placa de pladur per tal de tapiar l'estructura. Es tracta d'una barraca molt petita que, per la seva estructura, presenta una desviació de la mateixa cap a tramuntana. A la paret interior d'occident podem apreciar la creació d'un petit banc fet de carreus irregulars de pedra.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.