Barraca de La Portella 12 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  550 m al sud de La Portella

  Coordenades:

  41.88184
  1.95548
  413335
  4637185
  08012-299
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta rectangular, amb una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la paret de ponent migjorn mostra una obertura en forma de porta. El sostre és amb bigues de fusta que suporten grans lloses de pedra i sobre de les quals hi ha terra aixafada. El primer tram de sostre, a l'alçada de la porta, ha perdut les lloses i deixa al descobert la biga de fusta. La paret septentrional és inexistent ja que la barraca s'adossa a una balma natural, fet que fa que l'estructura quedi força dissimulada amb el medi.

  La barraca té un gran barranc al davant cosa que ens ha fet molt difícil de poder realitzar una fotografia de conjunt.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.