Barraca de La Portella 13 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  400 m al sud de La Portella

  Coordenades:

  41.88276
  1.9544
  413247
  4637288
  08012-300
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca peculiar que presenta una planta quadrada, amb una superfície aproximada d'un m2, construïda amb carreus de pedra irregulars lligats en sec. La construcció de la barraca ens recorda l'estil utilitzat en les barraques del Pla de la Garriga. Mostra una obertura en forma de porta al mur de llevant. El sostre, situat a mig metre respecte el nivell de terra, està construït mitjançant la superposició de lloses de pedra.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.