Barraca d' Els Pujols 3 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  220 m al nord-est d'Els Pujols

  Coordenades:

  41.86789
  1.95677
  413423
  4635634
  08012-301
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Regular
  Aquesta barraca presenta gran quantitat de molses i líquens a les pedres externes, degut a la seva situació ombrívola.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00014
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície aproximada de 12 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la vessant de llevant presenta una obertura en forma de porta. El sostre és de volta cònica a partir de la superposició de lloses que acaben tancades per una llosa de grans proporcions. Sobre de la coberta s'hi diposita terra aixafada. Aquesta barraca presenta gran quantitat de molses i líquens a les pedres externes, degut a la seva situació ombrívola.

  Hi ha excés de vegetació externa.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.