Barraca del Soler 1 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  1100 m al sud-oest d'El Tomàs

  Coordenades:

  41.84343
  1.9655
  414115
  4632910
  08012-283
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Regular
  Està començant a perdre una de les parets.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 009A09000
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície d'uns 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de llevant presenta una obertura en forma de porta. El sostre està fet amb bigues de fusta, cobertes amb grans lloses i, sobre d'aquestes, terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic. La paret meridional ha començat a despendre's, trobant-se en un estat pre-ruïnós.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.