Barraca de l'Illa 2 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  350 m al nord-oest de L'Illa

  Coordenades:

  41.83066
  1.96088
  413714
  4631497
  08012-282
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 007A00003
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya, de planta circular i amb una superfície aproximada d'uns 10 m2, feta amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la vessant de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és de volta cònica, mitjançant la superposició de lloses fins a tancar-se per una llosa de més gran proporció. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic. A la vessant de ponent hi ha una petita obertura com a respiració de la barraca.

  Es conserva en un estat realment bo.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.