Barraca del Rei de la Indústria Peluda Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  180 m al sud-oest del carrer de Sant Jaume

  Coordenades:

  41.82875
  1.97694
  415045
  4631269
  08012-278
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Regular
  Ha perdut part de la terra del sostre posant en perill la llosa central que actua com a clau de volta.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 005A00007
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya, de planta circular i amb una superfície aproximada d'uns 8 m2, feta amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la vessant de llevant hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és de volta cònica, mitjançant la superposició de lloses fins a tancar-se per una llosa de més gran proporció. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic. La part més elevada del sostre ha perdut part de la terra i es pot apreciar una clariana al voltant de la pedra central.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.