Barraca de l'Alzina Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  100 m al nord de L'Alzina de Baix.

  Coordenades:

  41.82456
  1.97668
  415018
  4630804
  08012-279
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 005A00010
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya, de planta quadrangular i una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. La barraca és molt recent, i mostra una obertura al mur de tramuntana en forma de porta. El sostre és d'una sola vessant, fet amb grans lloses de pedra sostingudes per bigues de fusta. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada com a aïllant tèrmic.

  Es tracta d'una barraca molt recent.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.