Barraca del Pla del Gil 2 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  250 m al sud-oest del Mas del Pla

  Coordenades:

  41.80848
  1.98979
  416086
  4629006
  08012-287
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 003A00008
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. A la paret de migjorn presenta una obertura en forma de porta. El sostre és de proto-volta cònica, això és, està fet a partir de la superposició de lloses de pedra que van tancant fins a arribar a una pedra central que dóna estabilitat a l'estructura. Els carreus que podem observar a l'interior destaquen pel seu gran proporció.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.