Barraca del Pla del Gil 1 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  250 m a l'oest del Mas del Pla

  Coordenades:

  41.80901
  1.98864
  415991
  4629065
  08012-286
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 003A00008
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 15 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats amb morter. A la paret de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. Mostra igualment petites obertures als murs de llevant, ponent i tramuntana que funcionen com a respiració i guaita. Cal ressaltar-ne la solidesa dels murs i de l'estructura en general. El sostre està fet amb proto-volta cònica, ja que partint d'una planta quadrada, les lloses de pedra es van superposant fins a ser tancades per una llosa més gran a la part central, tot i que en aquest cas, s'ha extret la llosa del centre per col·locar-hi un tub de ferro, d'uns 3 m d'alt, que serviria, segurament, per poder tirar coets o altre tipus d'elements de pólvora, segons ens ha fet arribar l'agutzil del poble.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.