Barraca del Pla de Vilamajor 3 Avinyó

    Bages
    Horta d'Avinyó
    1100 m al sud-oest d'El Tomàs

    Coordenades:

    41.84664
    1.96143
    413781
    4633270
    08012-285
    Patrimoni immoble
    Edifici
    Modern
    Popular
    Contemporani
    XVIII-XIX
    Bo
    Inexistent
    Difícil
    Productiu
    Privada
    Ref. cad.: 009A00006
    Marc Cucurella Pinilla

    Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 12 m2, feta amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec, tot i que parts del mur han estat posteriorment arrebossats amb morter per donar-li solidesa. Al mur de llevant hi ha una obertura en forma de porta, tapiada amb plaques de pladur. El sostre és de doble vessant i està construir amb grans bigues que suporten lloses i que estan tapades amb terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic. Sobre de la terra hi ha gran quantitat de vegetació que tapa gran part de la façana.

    Recentment s'ha afegit una construcció al darrera de la barraca, adossada a aquesta.

    La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

    - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.