Barraca del Pla de Vilamajor 2 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  750 m al sud-oest d'El Tomàs

  Coordenades:

  41.8457
  1.96391
  413986
  4633164
  08012-284
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 009A00009
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 15 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars lligats en sec. L 'estructura es pot dividir en dos espais clarament diferenciats per un mur mitjer: la barraca i el cobert. El conjunt presenta dues obertures en forma de portes al mur de migjorn, i el sostre, fet amb bigues de fusta i cobert amb lloses i terra, està fet amb doble vessant agafant com a punt més elevat el mur mitjer. Les bigues han començat a cedir, fent que gran part del sostre hagi caigut.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.