Barraca del Pere Segura Avinyó

  Bages
  Avinyó
  400 m. A l'oest de Can Toni Mas

  Coordenades:

  41.86653
  1.98858
  416061
  4635452
  08012-33
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XX
  Bo
  L'estructura ha patit moltes reformes degut al gran ús que se'n deu fer.
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 016A00028
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular i dividida en dos espais ben diferenciats per una paret: la part de la barraca (esquerra) i la part del cobert (dreta). La superfície total de la suma dels dos espais és de 12 m2. El conjunt presenta un sostre de doble vessant, reconstruït recentment per un sostre de teules. Les parets estan fetes amb carreus irregulars de pedra disposades en sec. La part de la barraca presenta a la paret de migjorn una obertura en forma de porta. Hi ha un tancat afegit a la part del cobert per tancar-hi l'aviram.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.