Barraca de Cal Papa 3 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  100 m al nord-est de la Granja de Cal Papa

  Coordenades:

  41.86526
  1.98637
  415876
  4635313
  08012-34
  Patrimoni immoble
  Edifici
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 016A00015
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya en estat ruïnós, d'una superfície aproximada de 10 m2. Conserva les dues parets laterals i la posterior, no sabem quin tipus de sostre tenia, i s'ha perdut igualment la paret on hi hauria la porta d'accés. Les restes ens mostren parets fetes amb carreus irregulars de pedra, disposats en sec.

  Actualment està molt malmesa degut a la gran quantitat de vegetació que hi ha tan a dins com a fóra de la barraca, que en fa molt difícil àdhuc de fer-ne alguna fotografia.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.