Barraca de Les Esglésies Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  80 m al sud-oest del mas Les Esglésies

  Coordenades:

  41.88395
  1.97988
  415362
  4637395
  08012-35
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 019A00003
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície de 5 m de diàmetre. Està construïda amb carreus irregulars de pedra en sec. El sostre és de volta cònica a base de superposició de diverses lloses de pedra, tapades per una llosa a dalt de tot. Sobre de les lloses hi trobem terra que tapa el sostre com a funció d'aïllant tèrmic. A la part de tramuntana hi trobem una obertura en forma de porta. Hi ha dues obertures petites a mode de finestra, una a la vessant de llevant i l'altra a la de ponent.

  Hi hem trobat tres creus de fusta, fetes amb troncs. Segurament la distància propera respecte a l'església de Sta. Eugènia de Relat, donaria la funció de capelleta a l'estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.