Barraca del Moratones Avinyó

  Bages
  Avinyó
  150 m al sud-oest de Can Passol

  Coordenades:

  41.86881
  1.97344
  414808
  4635720
  08012-202
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 017A00016
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular i una superfície aproximada de 6 m2. Està en gran part excavada al terreny però construïda amb carreus de pedra irregulars lligats en sec que donen estabilitat a l'estructura. Igualment el sostre està fet de volta cònica, a partir de la superposició de lloses de pedra coronades per una gran llosa. El mur de la façana, on hi ha una obertura en forma de porta, està ubicat a migjorn. Es tracta d'una barraca molt peculiar per les petites dimensions d'alçada que té i amb una porta molt baixa, d'1 m.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.