Barraca del Tonico 3 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  780 m a l'oest de Can Vilalta

  Coordenades:

  41.86265
  1.95713
  413446
  4635052
  08012-201
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 013A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de tramuntana hi trobem una obertura en forma de porta. El sostre és de proto-volta cònica, això és, construït a partir de la superposició de lloses fins a ser coronades per una llosa central més gran que la resta. En aquest cas, la roca central ha estat lleugerament desplaçada. A la paret de migjorn, a l'interior, hi ha una taula-llit feta amb lloses de pedra. Igualment, a la paret de llevant hi ha una petita obertura en forma de respiratori i un petit receptacle a sota.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.