Barraca del Mas Roqueta 5 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  350 m a l'oest del Mas Roqueta

  Coordenades:

  41.81843
  1.98388
  415608
  4630116
  08012-40
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 004A00029
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície de 4 m de diàmetre. Està construïda amb carreus irregulars de pedra en sec. El sostre és de volta cònica a base de la superposició de diverses lloses de pedra, tapades per una llosa a dalt de tot. Sobre de les lloses hi trobem terra que tapa el sostre com a funció d'aïllant tèrmic. A la part de llevant hi ha una obertura en forma de porta. Destaquen els grans carreus de pedra que hi ha a banda i banda de la porta. A la paret de ponent, trobem a l'interior del mur un petit receptacle.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - FERRER I ALÒS, Llorenç (1998). La vinya al Bages. Mil anys d'elaboració del vi. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.
  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.