Barraca del Mas Roqueta 6 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  500 m a l'oest del Mas Roqueta

  Coordenades:

  41.8186
  1.98568
  415758
  4630133
  08012-41
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XX
  Bo
  La barraca és molt recent
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 004A00029
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya amb dos àmbits ben diferenciats: la barraca i el cobert afegit. La barraca té una planta quadrangular i una superfície de 10 m2. Està construïda amb carreus irregular de pedra en sec. A la paret de migjorn hi trobem una obertura en forma de porta. El sostre és en volta cònica amb una progressió de lloses de pedra fins a ser tancades per una llosa que tapa l'estructura. Sobre de les pedres hi té terra com a aïllant tèrmic. A la paret de tramuntana, per l'interior hi té un petit receptacle de 40 cm d'alt x 40 cm d'ample. Pel que fa al cobert, aprofita la paret de llevant de la barraca, on s'hi adossa una paret a la part posterior, seguint la paret posterior de la barraca. Per tancar el conjunt, a la vessant oriental, hi ha un tercer mur fet igualment de carreus irregulars de pedra en sec. La part frontal del cobert queda sense mur. El sostre del cobert és fet amb lloses de pedra, cobertes amb terra. Les lloses reposen sobre un tramat de bigues de fusta, en una sola vessant.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - FERRER I ALÒS, Llorenç (1998). La vinya al Bages. Mil anys d'elaboració del vi. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.
  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.