Barraca del Mas Roqueta 11 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  650 m al sud-oest del Mas Roqueta

  Coordenades:

  41.81569
  1.97341
  414735
  4629822
  08012-290
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 003A00009
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars lligats en sec. A la vessant de tramuntana presenta una obertura en forma de porta. El sostre és de proto-volta cònica, ja que hi ha una superposició de lloses de pedra, coronades per una llosa de més gran proporció. Sobre del conjunt hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic. Sobre de la terra, hi trobem un carreu de pedra situat verticalment.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.