Barraca del Mas Roqueta 10 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  180 m al sud del Mas Roqueta

  Coordenades:

  41.81635
  1.97794
  415112
  4629891
  08012-289
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 003A00009
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la vessant de ponent presenta una obertura en forma de porta. El sostre és de volta cònica a partir de la superposició de lloses de pedra que tanquen amb una llosa més gran, i està cobert per terra aixafada. A la vessant esquerra de la porta hi ha un mur extern d'un metre d'alt que reforça la barraca per la seva vessant septentrional.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.