Barraca del Macià 2 Avinyó

  Bages
  Morisco
  500 m al sud-est de Sant Sadurní del Pla

  Coordenades:

  41.84232
  1.93801
  411831
  4632815
  08012-272
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 010A00013
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta circular amb una superfície aproximada de 4 m2, construïda amb carreus irregulars lligats en sec. A la vessant de llevant presenta una obertura molt petita en forma de porta. El sostre està fet amb la superposició de lloses, coronades per una llosa més gran, donant la forma de volta cònica. Sobre de les lloses hi ha poca quantitat de terra aixafada, que funcionaria com a aïllant tèrmic, A la vessant de ponent hi ha una petita obertura com a ventilador. La pedra que actua de llinda és extremadament gran en comparació a la resta.

  Es troba enmig d'un ambient marcadament boscós.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.