Barraca del Ció 1 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  500 m al sud de Can Passol

  Coordenades:

  41.86721
  1.97332
  414796
  4635542
  08012-273
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XIX-XX
  Regular
  Ha patit moltes modificacions a l'original.
  Inexistent
  Difícil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 017A00014
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 12 m2, amb dos àmbits clarament diferenciats: la barraca i un pou adjacent. El conjunt està construït amb carreus de pedra irregular, lligats i arrebossats per morter al llarg de tota la superfície. Trobem dues obertures en forma de porta a la paret de llevant, cadascuna corresponent en un dels dos àmbits. El sostre està fet amb lloses de pedra però actualment ha estat modificat amb l'afegitó de plaques d'uralita, creant una sola vessant.

  La gran quantitat de vegetació que pateix la vessant oest de la barraca posa en perill l'estructura mateixa d'aquesta.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.