Barraca del Ció 2 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  650 m al sud de Can Passol

  Coordenades:

  41.86561
  1.97643
  415052
  4635362
  08012-274
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Regular
  Ha patit moltes modificacions a l'original.
  Inexistent
  Difícil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 017A00014
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta rectangular, amb una superfície aproximada d'uns 12 m2. Ha patit nombroses modificacions: la paret frontal mostra l'ús de totxos en gran part de la paret, lligats evidentment amb ciment. El sostre està gairebé totalment cobert amb uralita. La barraca original, doncs, és un rectangle allargassat dividit en dos espais, amb dues portes que miren al nord. El sostre original, com encara es pot apreciar en l'estança de l'esquerra, estava fet de volta cònica.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.