Barraca de l'Abadal 1 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  850 m al nord-oest de L'Abadal

  Coordenades:

  41.83986
  1.96461
  414036
  4632514
  08012-275
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  S.A.T. Can Horta C/ Convent, 20 08251 - Santpedor
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 10 m2. Està construïda amb carreus de pedra lligats en sec. A la paret de migjorn trobem una obertura en forma de porta. El sostre s'ha esllavissat en la seva pràctica totalitat. Només es conserva la biga central de fusta que suportava el sostre de lloses.

  Hi ha gran nombre de vegetació tan a l'interior com a l'exterior.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.