Barraca de l'Abadal 2
Avinyó

Horta d'Avinyó
    450 m al nord-est de l'Abadal

S.A.T. Can Horta C/ Convent, 20 08251 - Santpedor
    Marc Cucurella Pinilla

Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície aproximada de 12 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars, lligats en sec. A la vessant de ponent es pot apreciar una obertura en forma de porta. El sostre està fet amb volta cònica, això és, amb la successió de lloses, coronades per una llosa més gran, i tot el conjunt cobert per terra aixafada.

La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

- SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.