Barraca de l'Abadal 3 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  750 m al nord-est de l'Abadal

  Coordenades:

  41.8391
  1.97124
  414586
  4632423
  08012-277
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  S.A.T. Can Horta C/ Convent, 20 08251 - Santpedor
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya, de planta quadrada i amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. Presenta una obertura en forma de porta a la paret occidental. El sostre està fet amb proto-volta cònica, passant d'una planta quadrangular a una volta cònica feta a partir de la superposició de lloses fins a ser tancades per una llosa de dimensions superiors. Tot el conjunt està cobert per terra aixafada com a aïllant tèrmic.

  Està envoltada de vegetació, tan a l'exterior perimetral com, sobretot, al sostre.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.