Barraca del Macià 1 Avinyó

  Bages
  Morisco
  220 m al nord-est de Sant Sadurní del Pla

  Coordenades:

  41.84688
  1.9355
  411629
  4633323
  08012-271
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 010A00013
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta circular, amb una superfície aproximada de 5 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la vessant de llevant hi ha una obertura en forma de porta. El sostre, en gran part derruït, està fet amb volta cònica, això és, mitjançant la superposició de lloses, que acaben coronades per una llosa més gran a dalt de tot. El conjunt està tapat amb terra aixafada.

  Hi ha un excés de vegetació a l'interior de la barraca.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.