Barraca del Gras 1 Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  250 m al nord-oest de Vilapudúa de Baix

  Coordenades:

  41.89237
  1.98688
  415954
  4638322
  08012-215
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 021A00021
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular i una superfície aproximada de 12 m2. Està construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. El sostre és de doble vessant, fet amb grans lloses que reposen sobre d'un tramat de bigues. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic. Es pot dividir perfectament en dos àmbits: la barraca i el cobert. La barraca ha perdut la pràctica totalitat del sostre, i té l'entrada pel mur de llevant. El cobert, igualment amb l'entrada pel mur de llevant, té el sostre pràcticament intacte.

  Hi ha un excés de vegetació a l'interior de la barraca, que posa en perill la pròpia estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.