Barraca de la Font de la Verge Maria Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  200 m al sud-est de La Baumeta

  Coordenades:

  41.89254
  1.98046
  415422
  4638348
  08012-214
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 022A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular i una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus irregular lligats en sec. A la vessant de ponent hi ha una obertura en forma de porta. El sostre de la barraca està fet amb volta cònica a partir de la superposició de lloses coronades per una llosa de més gran proporció al capdamunt. A sobre de les lloses hi ha terra aixafada com a aïllant tèrmic, tot i que no n'hi ha massa sinó que l'estructura resta força desprotegida de la terra. A la vessant de llevant hi ha una petita obertura en forma de respirador. Destaca la situació de la barraca, sobre d'un desnivell, sobre de la roca natural.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.