Barraca del Graners Avinyó

  Bages
  Avinyó
  proper a la Granja de Cal Papa

  Coordenades:

  41.86685
  1.98735
  415960
  4635489
  08012-32
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en fase prèvia a l'enrunament
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 016A00015
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta rectangular, amb una superfície aproximada de 10 m2. Està construïda amb carreus irregulars de pedra lligada en sec. Té el sostre en doble vessant, fet amb lloses de pedra i cobertes amb una fina capa de terra i algunes pedres per sobre de la terra. A la paret de llevant hi ha una obertura en forma de porta. A la resta de murs no hi ha cap més obertura. El sostre està sostingut per unes bigues de fusta, gran part de les quals han cedit. Dins de la barraca hi trobem una biga de fusta a mode de puntal. També hi trobem com un dipòsit-calaix de fusta sobre d'una estructura rectangular de pedres revestides amb calç, a la part nord-oest de la barraca, d'uns 60 cm d'alt.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.