Barraca del Galta Negra Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  750 m al nord-est de La Caseta de la Rovira

  Coordenades:

  41.92616
  2.00604
  417587
  4642056
  08012-371
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Regular
  El sostre comença a perdre la base de terra.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 023A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta circular, amb una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. Els carreus són molt estrets i ens recorden l'estil de les barraques del Pla de l'Alzina. Part del mur de ponent es suporta sobre del terreny. A la vessant de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. El sostre està fet de volta cònica, a partir de la superposició de lloses, coronades per una llosa de més grans dimensions. A la vessant de tramuntana hi ha una petita obertura que funciona com a respirador. Igualment, a la part de ponent hi ha un petit forat en forma de receptacle per col·locar-hi varis objectes. El sostre ha anat perdent la terra exterior i comença a mostrar clarianes.

  L'estil constructiu ens recorda el de les barraques del Pla de l'Alzina.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.