Barraca del Curt
Jorba

Al sud del nucli urbà i a l’est del camí del Figuerot.
    Entre els camps i el Torrent del Curt

Cristina Belmonte - iPAT Serveis Culturals

Construcció de pedra seca orientada a est de planta quadrada adossada a un marge, és a de dir té tipologia terrera mergera. La coberta és una volta de canó, encaixada en tots els seus extrems entre el marge i el terreny natural. La part davantera on és visible l’arc de mig punt, s’ha tapiat per poder col·locar una obertura rectangular que encara conserva  la porta de fusta. Aquest tapiat apareix arrebossat amb morter de color rosat i just per sobre la porta inscrit, hi ha la data 1925. L’edificació té planta quadrangular i a l’interior s’intueix un rentraqueig en el mur de tancament, tal vegada per tal d’adaptar-se al terreny o al marge.

És difícil determinar la cronologia exacte de les construccions de pedra seca, ja que no se'n coneixen documents. La hipòtesi més raonable situaria la gran expansió d'aquestes construccions a la primera meitat del segle XIX.

PLANS MAESTRA, J (2009) Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Biblioteca de cultura popular Valeri Serra i Boldú, 20). Barcelona-Rubí.