Barraca del cementiri Avinyó

  Bages
  Avinyó
  50 m al nord-est del cementiri d'Avinyó

  Coordenades:

  41.8593
  1.98151
  415465
  4634656
  08012-265
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Pública
  Ajuntament d'Avinyó Pl. Major, 11 08279 - Avinyó
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta rectangular, allargassada a nord i sud, amb una superfície aproximada d'uns 8 m2, feta amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. El sostre està fet amb unes grans lloses suportades per bigues de fusta, donant lloc a una doble vessant. Sobre de les lloses del sostre hi ha terra aixafada i, a sobre, més carreus de pedra per tal de protegir tot el conjunt. A la paret de migjorn hi ha una obertura en forma de porta.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.