Barraca de Can Pixoliu Avinyó

  Bages
  Avinyó
  200 m al sud-est d'El Ferran

  Coordenades:

  41.85173
  1.97893
  415241
  4633818
  08012-266
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 00800020A
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrada i una superfície aproximada de 12 m2. Construïda amb grans carreus força regulars, lligats en sec. Als laterals de la porta d'accés podem veure com s'ha reforçat l'estructura amb l'ajut de morter. La barraca destaca per la seva solidesa i el color blanc de les pedres. A la paret de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és de proto-volta cònica, això és, a partir de la base quadrada dels murs, s'aixeca una filada de lloses que es van ajuntant fins a col·locar-hi una llosa més gran que corona el conjunt. Sobre de les lloses del sostre s'hi col·loca terra com a aïllant tèrmic. Destaca la solidesa del conjunt, amb carreus molt grossos i una forma quadrada que magnifica l'estabilitat del conjunt. Popularment aquesta barraca rep el nom de "la barraca de les Calces Vermelles".

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.