Barraca de la Mallola 1 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  250 m al nord d'El Ferran

  Coordenades:

  41.85486
  1.97748
  415125
  4634167
  08012-267
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 008A00011
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 16 m2, dividida en dues parts: la barraca i la quadra. Està construïda amb carreus irregulars, lligats en sec. Les portes estan al mur de migjorn. El sostre està fet en doble vessant, trobant el seu punt més elevat en el mur mitjer que separa les dues estances. El sostre estaria fet amb bigues de fusta de les quals no se'n conserva cap vestigi.

  Les dues barraques de la Mallola tenen una estructura pràcticament igual.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.