Barraca de la Mallola 2 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  250 m al sud-oest del cementiri

  Coordenades:

  41.8574
  1.97852
  415214
  4634448
  08012-268
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Regular
  Està en un estat pre-ruïnós.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 47202DG1354N
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 16 m2, dividida en dues parts: la barraca i la quadra. Està construïda amb carreus irregulars, lligats en sec. Les portes estan al mur de ponent. El sostre està fet en doble vessant, trobant el seu punt més elevat en el mur mitjer que separa les dues estances. Gran part del sostre es manté intacte, sobretot en la part de la barraca. Està fet amb bigues de fusta, que suporten unes grans lloses de pedra i, sobre d'aquestes, terra com a aïllant tèrmic.

  Les dues barraques de la Mallola tenen una estructura pràcticament igual.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.