Barraca del Sastre Avinyó

  Bages
  Avinyó
  130 m al sud-est del molí del Verdaguer

  Coordenades:

  41.85249
  1.96974
  414479
  4633912
  08012-269
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en un estat ruïnós
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 008A00023
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus de pedra irregular, lligats en sec. A la paret de migjorn presenta una obertura en forma de porta. El sostre està fet amb doble vessant, construït amb grans lloses sostingudes per un tramat de bigues que ja ha començat ha cedir. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada com a aïllant tèrmic.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.