Barraca del Camp Gran
Súria

Camí rural al Camp Gran
    En una plana de peudemont al costat de la riera d'Hortons

BCIL 5255-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Aquesta barraca és una de les més grans de Súria (CASTELLANO, FONTS, LEÓN, 1999). Es tracta d'una construcció realitzada en pedra seca, de planta quadrangular i que genera un espai útil interior d'uns 6 a 9 metres quadrats. L'accés es fa per mig d'una porta amb una llinda que sobrepassa el 2'50 metres de llarg, amb un pes aproximat d'una tona (CASTELLANO, FONTS, LEÓN, 1999). La coberta està realitzada amb falsa cúpula muntada a base de pedra seca i coronada amb una gran llosa de pedra. La impermeabilització de la coberta es realitza amb terres i graves abocades pel damunt de les pedres. Presenta un ràfec en tot el perímetre de la coberta construït a base de lloses allargades i primes de pedra. L'abundància de pedres, el domini adquirit pels constructors en la travada de murs i la disponibilitat de temps durant l'hivern, permeteren la construcció d'unes obres de gran perfecció tècniques que responien de manera simple, racional i econòmica a les necessitats plantejades (SOLER, 1992).

Servien d'aixopluc i com a magatzem d'eines del pagès. Aquesta barraca la va aixecar el "Miqueló", en una vinya de desprès de la fil·loxera, tot posant la llinda de porta més gran de Súria. Aquest Miqueló era un home molt valent (Informació oral d'Isidre Suades i Albert Fàbrega)

CASTELLANO, Albert; FONTS, Jordi; LEÓN, Joan (eds) (1999) Sender de Súria. Volta al terme municipal. Variant de Coaner. Variant dels llacs d'Argençola, Súria, Centre Excursionista de Súria.

SOLER, Josep M. (1992) "L'estudi de la pedra seca: estat de la qüestió" Dovella, núm. 42, p. 19-21, Manresa: Associació Cultural Dovella.

VILA I CARABASSA, Josep Maria (1999B) Informe de la intervenció arqueològica realitzada en quatre barraques de vinya localitzades en la variant de Súria, Manresa, Arqueociència, S.L.