Balma del Samuntà
Súria

Edats dels Metalls
    Probablement afectada en obrir la pista forestal que passa pel davant.
    Inventari del Patrimoni Arqueològic
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Petita cavitat d'aproximadament 1 metre de fondària i 0'75 metres d'alçada, situada al costat d'una pista forestal que baixa a la riera d'Hortons. Es troba a la part superior d'un balç que domina la vall d'aquesta riera. S'aprecien restes d'ossos humans, que han estat identificats com a pertanyents, com a mínim, a dos individus adults, un de complexió gràcil i un altre de robusta.

La tradició oral del coneixement d'aquest lloc és de la dècada de 1920 en que Josep Suades, va trobar-la fent treballs d'obertura del camí, atribuint les restes, al temps de la Guerra dels Carlins (informació oral d'Isidre Suades i Albert Fàbrega). Podria tractar-se d'una balma sepulcral calcolítica amb vàries inhumacions.

FÀBREGA I ENFEDAQUE, Albert (2000) "Nous megàlits al Bages" Dovella, Núm. 67, pp. 26-33, Manresa.

INVENTARI (2000) Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Carta Arqueològica. Súria (Bages). Barcelona, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural. Servei d'Arqueologia.