Barraca del Bisquerra Avinyó

  Bages
  Avinyó
  700 m al nord-est del gorg de Torregassa

  Coordenades:

  41.89352
  1.96849
  414430
  4638468
  08012-85
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Regular
  Està molt bruta i deixada tan per dins com per fora.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 019A00002
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 6 m2. Està construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de tramuntana hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és de volta cònica a base de superposició de lloses de pedra amb una llosa més gran dalt de tot el conjunt. Sobre de les lloses trobem altres lloses disposades de forma irregular per tal de donar consistència al conjunt. A l'interior de la paret de migjorn hi ha un petit receptacle on col·locar-hi diverses eines i utensilis.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.