Barraca del Victu Avinyó

  Bages
  Avinyó
  150 m a l'est del gorg de Torregassa

  Coordenades:

  41.89212
  1.96461
  414106
  4638317
  08012-84
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Regular
  El sostre de la barraca està perfecte mentre que el sostre del cobert ha cedit.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 019A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya composta de dos elements ben diferenciats: la barraca i el cobert adossat. La barraca es troba a la part occidental i el cobert a l'oriental. El conjunt té una planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 12 m2, i està fet amb carreus irregulars de pedra lligada en sec. El sostre és de doble vessant i fet amb lloses de pedra, suportades per un tramat de bigues de fusta. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada com a aïllant tèrmic. A la vessant de migjorn trobem les dues obertures, la porta de la barraca i l'accés al cobert. La part del sostre del cobert ha cedit.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.