Barraca de vinya Plans de la Tatgera Talamanca

Bages
Plans de la Tatgera, Mas La Tatgera, km 29,1 BV1221 Terrassa-Navarcles, 08279 Talamanca
Km 30,6 carretera BV1221 Terrassa-Navarcles. Passat el pont, enmig del camp a la dreta

Coordenades:

41.74055
1.92273
410421
4621531
08277-119
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XVIII-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 005A00031
Quim Serdà Manau

Barraca de planta circular orientada a llevant. Presenta una porta amb llinda monolítica que es recolza damunt dos brancals reforçats amb carreus rectangulars de diferent mida i que destaquen sobre un parament de pedra seca irregular. Aquest parament, està fet mitjançant carreus de diferents mides unificats per falques, tot i que segurament una reforma posterior ha reforçat l'estructura amb argamassa. La coberta presenta una falsa volta fins a l'alçada de 187 cm, i a partir d'aquí, trobem una coberta plana feta amb dues lloses. Exteriorment, recau sobre una filera de lloses rectangulars molt primes i uniformes que creen una cornisa que sobresurt uns centímetres del parament del mur. Exteriorment, la coberta conserva una capa de terra i vegetació al damunt. La porta d'entrada té unes mides de 135 cm d'alçada, per 55 cm d'amplada i 60 cm de gruix. A la base hi ha un petit esglaó format per un petit carreu de 18 cm de llarg, per 23 cm d'ample i 2'5 cm d'alt. Al voltant de la barraca, una línia de carreus més grans forma un sòcol delimitant el perímetre per tal de reforçar-ne l'estructura murària. El diàmetre interior de la barraca és de 250 cm per 187 cm d'alt, mentre que exteriorment arriba als 300 cm d'alçada. A l'interior, trobem trossos de pedra fumada i restes d'argolla de ferro que pengen del sostre, segurament per a sostenir-hi estris, menjar. Presenta un bon estat de conservació.

En el cas del Bages, la presència de barraques està íntimament relacionada amb el conreu de la vinya. Tot i que actualment la vinya ha quedat reduïda a unes àrees molt concretes. Hi ha estudis que ens parlen de la importància de la vinya en aquesta zona durant l'època romana i medieval. La continuïtat d'aquest conreu i la seva importància queden palesos pels nombrosos testimonis que encara queden presents. A principis del XVIII la vinya ja era molt important a la zona del pla. A partir d'aquest moment es va viure una extensió del conreu al Bages, més en el pla que en els altiplans, fins arribarà fins al s. XIX. Superada la crisi de la fil·loxera, el conreu de la vinya recuperarà el nivell productiu anterior a la crisi fins a principis del segle XX, quan el reclam de noves inversions en el camp vitícola comportà l'abandonament de terres per part d'un gran nombre de petits pagesos. El conreu de la vinya requeria una contínua presència del pagès al vinyar, fet que comportava la necessitat de disposar d'un lloc proper on aixoplugar-se o guardar les eines, més si tenim en compte que sovint hi havia una distància considerable entre la peça de conreu i la residència del pagès. La majoria de barraques tenen les parets interiors completament fumades, la qual cosa sosté la idea que servien com a aixopluc davant dels possibles canvis climàtics. Les magnífiques condicions tèrmiques que ofereixen l'interior de les barraques devien ésser una bona compensació dels rigors del sol estival, i també un lloc segur on esperar a recer el final d'un temporal. A part d'aquestes utilitzacions més genèriques, hi havia tot un seguit de funcionalitats més específiques que no es poden deixar de banda. El pagès, adaptava les construccions de pedra seca a les seves necessitats, les quals podien variar molt segons l'època, el lloc o el conreu. Als municipis bagencs del Pont de Vilomara, Talamanca i Mura, les barraques s'adossaven a les tines que hi havia a prop dels camps. A més de refugi servia per a protegir l'accés a la tina per la part inferior. Les barraques bagenques presenten uns trets molt uniformes. El material bàsic és la pedra utilitzada gairebé sense treballar. Només en els llocs més destacats de la construcció, com les cantoneres, llinda o obertures es retallen les arestes dels blocs. Les barraques bagenques destaquen sobretot per la seva simplicitat. Són de dimensions reduïdes si les comparem amb les construccions més meridionals o baleàriques. La planta és quadrada o circular i d'un sol habitacle. SOLER (1994:22)

SOLER i BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Centre d'Estudis del Bages, Manresa.