Barraca de vinya de Can Cartró
Santa Coloma de Cervelló

  Baix Llobregat
  Entorn de Can Cartró
  Emplaçament
  Can Cartró, a l'est de bosc de Can Balasc. A tocar amb el terme de Torrelles de Llobregat.
  299,2

  Coordenades:

  41.35781
  1.99842
  416222
  4578962
  Número de fitxa
  08244 - 130
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08244A008000080000DI
  Autoria de la fitxa
  Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

  Construcció de pedra seca orientada a l'oest de planta circular amb coberta amb falsa cúpula, rematada amb argila i pedruscall. L'estructura presenta una porta d'uns 0,90 m d'amplada definida per un arc primitiu (o d'ametlla).
  La seva coberta de falsa cúpula o cúpula per aproximació de filades, és l'element característic. Consisteix a sobreposar filades de pedres planes, de forma concèntrica, on cada filada s'anirà estretint progressivament per sobre l'anterior. Quan les filades arriben gairebé a concloure la cúpula, aquesta es tanca amb lloses de pedra plana. Totes les filades es disposen amb la deguda inclinació per no deixar entrar l'aigua de la pluja i després el conjunt es cobreix. Cal pensar que igual que totes les estructures d'aquesta tipologia servia com aixopluc o per guardar eines del camp.
  Actualment bona part de la seva estructura es troba coberta de vegetació, el que en dificulta la visibilitat, però possiblement ha contribuït a la seva conservació.

  Correspon a l'element19739 de la Viquipedra.

  És difícil determinar la cronologia exacta de les construccions de pedra seca, ja que no se'n coneixen documents. La hipòtesi més raonable situaria la gran expansió d'aquestes construccions a la primera meitat del segle XIX.