Barraca de Relat 8 Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  100 m a l'est del mas Relat

  Coordenades:

  41.87777
  1.97935
  415310
  4636709
  08012-184
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 017A00009
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular amb una superfície aproximada de 8 m2. Està construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és de proto-volta cònica, ja que està fet a partir de la superposició de lloses, coronades per una llosa molt més gran que la resta. Les lloses estan cobertes amb terra com a aïllant tèrmic. Al punt més alt de la terra hi ha un carreu de pedra disposat de manera vertical. A l'interior de la barraca hi ha, tan a la paret oriental com la septentrional, dues menjadores pel bestiar.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.